Home Page About Us Contribute

American Government Special Collections Reference Desk



Escort, Inc.





Tweets by @CrittendenAuto








GM Icons
By accessing/using The Crittenden Automotive Library/CarsAndRacingStuff.com, you signify your agreement with the Terms of Use on our Legal Information page. Our Privacy Policy is also available there.

UK Road Safety Quiz No 3


UK Road Safety Quiz No 3

Michael Ogden
11 October 2009


QUIZ NO.3

(Please circle the letter opposite your selected answer. There is only one correct answer to each question.)

1. The Highway Code quotes the shortest stopping distance from 50mph as: a. 53m(175ft). b. 36m(120ft). c. 73m(240ft). d. 152m(500ft).

2. You must use headlights: a. When waiting on the wrong side of the road at night. b. To dazzle other road users. c. When visibility is seriously reduced. d. When you feel like showing off.

3. Do the police have the power to require a driver to undertake an eyesight test in good daylight? a. Yes b. No.

4. The Highway Code suggests that to avoid tiredness, long journeys should not be undertaken between the following periods: a. 1.30 to 3.00pm. b. Midnight to 6.00am. c. 8pm to midnight . d. During peak periods.

5. You should only use your horn: a. While stationary. b. Between 11.30pm and 7.00am. c. Whilst your vehicle is moving and you need to warn other road users of yourpresence. d. To say goodbye to your party hosts.

6. On a motorway, green coloured studs indicate: a. The left hand edge of lane 1. b. The right hand edge of lane 3 or 4. c. Exit and entrance slip lanes. d. Dividing the various lanes.

7. What is the background colour of primary route signs: a. White. b. Blue. c. Green. d. Brown.

8. You are allowed to park at night, facing against the direction of the traffic flow, when: a. It is before midnight. b. You are in a recognised parking place. c. You leave your parking lights on. d. You display a red warning triangle 5m in front of your vehicle.

9. On a motorway, if red lights on the overhead signals flash above your lane, you must: a. Stop immediately b. Not go beyond the signal in that lane. c. Move to the hard shoulder. d. Leave at the next exit

10. If you break down on a motorway how far behind your vehicle should you place a warning triangle: a. 10m. b. 25m. c. 50m. d. Never use a triangle on a motorway.

11. You are going straight ahead on in a one way street. Unless road markings indicate otherwise, you should use: a. The most appropriate lane. b. The right hand lane. c. The left hand lane. d. Any lane.

12. You intend to reverse your vehicle but cannot see clearly behind. What should you do? a. Use side mirrors only. b. Get someone to guide you. c. Back up for only a short distance at a time. d. Use the rear mirror only.

13. You have stalled your vehicle in the middle of a level crossing and cannot restart the engine. The warning bell starts to ring. What should you do? a. Get everyone out of the vehicle and clear of the crossing. b. Get out and telephone the signalman. c. Push the vehicle clear of the crossing. d. Put on your hazard warning lights and push the vehicle clear if there is no train coming.

14. In which of the following situations is it safe to use a mobile phone. a. Where the road is very quiet and you are travelling at less than 30mph. b. Never, you should find a safe place to stop first. c. To answer an urgent call. d. When you have one hand firmly on the steering wheel.

15. You are driving on a wet motorway with surface spray. You cannot see more than 100m (328ft) ahead. You must: a. use your hazard warning lights. b. Drive in the left hand lane only. c. Use dipped headlights. d. Reduce your speed.

16. You approach an area where there are white diagonal stripes painted on the road. The area is bordered by a broken line. You should: a. Never enter the marked area. b. Not enter unless it is necessary and safe to do so. c. It is a moving traffic offence if you touch the marked area with your tyres. d. Stop in it if you hear an emergency vehicle.

17. You have a puncture on the motorway. You should: a. Change the wheel on the hard shoulder. b. Cross the central reservation to phone a motoring organisation. c. Use the emergency telephone to phone the police. d. Continue on to the next service area.

18. When overtaking a cyclist you should leave as much room as you would a car. Why? a. The cyclist might dismount. b. The cyclist's pedals might damage your car. c. The cyclist might stop without warning. d. The cyclist might swerve.

19. Another driver is behaving badly on the road. You should: a. be patient; anyone can make a mistake. b. flash your lights to show your annoyance. c. Chase after the driver and give him a piece of your mind. d. Sound your horn to let him know he is driving dangerously.

20. You have to put a child in the front seat of your car. The law states that an appropriate child restraint must be used if the child is under: a. 3 years of age. b. 5 years of age. c. 9 years of age. d. 12 years of age.

QUIZ NO 3 Answers

1.a 2.c 3.a 4.b 5.c 6.c 7.c 8.b 9.b 10.d 11.a 12.b 13.a 14.b 15.c 16.b 17.c 18.d 19.a 20.a


Michael is a Distributor with Kleeneze, a UK Multi-Level Marketing Company, promoting household products via a catalogue. If you like travelling the world with someone else paying and doing it safely, please look at our website for further information http://www.vastincome.com

Connect with The Crittenden Automotive Library

The Crittenden Automotive Library on Facebook The Crittenden Automotive Library on Instagram The Crittenden Automotive Library at The Internet Archive The Crittenden Automotive Library on Pinterest The Crittenden Automotive Library on Twitter The Crittenden Automotive Library on Tumblr


The Crittenden Automotive Library

Home Page    About Us    Contribute